Ontdek alle artikelen

Achtergrond

Waarom kennen we van Max Bruch alleen het Eerste vioolconcert?

Max Bruch heeft duidelijk te vroeg gepiekt. Na een heel leven componeren werd hij slechts om één werk herinnerd: het Eerste vioolconcert. Hoe kwam dat zo? 

Achtergrond

Podcast: Schilderijen van een tentoonstelling

In deze podcast neemt Rahul Gandolahage je mee door Moesorgski's Schilderijen van een tentoonstelling.  Je hoort onder meer kibbelende dames op de markt, de imposante poort van Kiev en de hut op kippenpoten van de heks Baba Yaga.

Achtergrond

De impact van Andriessens De staat

Tijdens RCO Club Night voert het Koninklijk Concertgebouworkest De staat van Louis Andriessen uit in Paradiso. Het werk werd ten doop gehouden in 1976 door het Nederlands Blazers Ensemble, dat bestond uit leden van het Concertgebouworkest.

Achtergrond

'Ik geloof in de kracht van vertrouwen'

Nederlanders gaan de komende drie decennia naar verwachting 2.400 miljard euro overdragen aan de volgende generatie. Een belangrijk deel daarvan gaat naar goede doelen. Het Concertgebouw Fonds ontwikkelde daarom De Toegift. ‘Met een legaat kun je je muzikale liefde de toekomst in dragen.’

Achtergrond

Dwars door Anatolië

Van een avond met zangeres Zara en haar band is een reis te verwachten door de verschillende regionen van de Turkse muziek.

Achtergrond

Virtuele volière

Olivier Messiaen trok graag de natuur in om vogelgeluiden te noteren. In Oiseaux exotiques orkestreerde hij de klanken van kleurrijke vogels uit verre landen. Al had hij die nog nooit in het wild gehoord.

Achtergrond

Studiemuziekstudie

De wetenschap staat nooit stil – ook in het muziekwezen niet. In Preludium brengen we de nieuwste inzichten voor het voetlicht. Deze maand: studeer of werk je beter met klassieke muziek op de achtergrond?

Achtergrond

Game-muziek: van piepjes naar symfonie

De wetenschap staat nooit stil – ook in het muziekwezen niet. In Preludium brengen we de nieuwste inzichten voor het voetlicht. Deze maand: Kun je game-muziek vergelijken met klassieke muziek? 

Achtergrond

Ontdekkingstocht

Als lid van jongerenvereniging Entrée kun je in Het Concertgebouw een kijkje achter de schermen krijgen. Via sluiproutes naar de zolder: Doen!, is het devies van Entréeproducent Bram Vermeulen.

Achtergrond

Congolombia

Twee muziekculturen versmelten deze maand op het podium van de Kleine Zaal, op initiatief van twee stermuzikanten uit Colombia en Congo.

Achtergrond

Kun je muziek schrijven over oorlog?

Oorlog plaatst componisten voor een lastig dilemma: hoe zet je het gruwelijke om in muziek? Misschien leent muziek zich wel veel beter voor verzet, vrede en vrijheid, blijkt uit de Europese muziekgeschiedenis. Een essay.

Achtergrond

Groeiend symfonieorkest

Hector Berlioz had voor zijn Grande messe des morts een immense bezetting bedacht met honderden uitvoerenden. Twee eeuwen eerder was een orkest maar een fractie zo groot. Een ontwikkeling die geen eind leek te kennen. Hoe kwam dat zo?

Achtergrond

Bijzondere barokinstrumenten

Barokmuziek brengt een hoop bijzondere instrumenten met zich mee. Wat is eigelijk een lirone? Hoe klinkt een barokharp? Gelukkig tekende muziektheoreticus Michael Praetorius (1571-1621) het allemaal voor ons uit.

Achtergrond

Hoe klinkt de ultieme Bach?

Rond Pasen klinken Bachs Matthäus-Passion en Johannes-Passion volop, maar de ene uitvoering is de andere niet. Bach met een groot of klein koor, op oude of nieuwe instrumenten, snel of langzaam... Hoe 'hoort' het eigenlijk?