Ontdek alle artikelen

Achter de schermen

Bekijk foto's van het kinderconcert ‘Kom, we gaan spelen!’

KleuterSinfonietta is een langdurige samenwerking – al sinds 2004 – tussen het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta en Het Concertgebouw. Dat is steeds weer een feestje voor alle betrokkenen.

Achter de schermen

Bekijk de foto's van RCO meets Europe

Tussen augustus 2016 en november 2018 trad het Koninklijk Concertgebouworkest op in alle landen van de Europese Unie. Overal werd één openingswerk Side by Side uitgevoerd samen met een jeugd­orkest uit het desbetreffende land. Een terugblik.

Achter de schermen

Een goede buur

‘Een unieke kans: zo’n schitterend pand, zo dicht bij Het Concertgebouw. Die mogelijkheid krijgt het Concertgebouworkest maar één keer!’ Jan-Willem Cramer en zijn vrouw Ellen Cramer-de Jong dragen bij aan het gloednieuwe RCO House. Samen met vrienden en bekenden financieren zij een van de repetitiestudio’s.

Achter de schermen

RCO House gaat open

Het Koninklijk Concertgebouworkest verhuist binnenkort naar Gabriël Metsustraat 16, een door Berlage ontworpen gemeentemonument. Een jaar lang is er hard aan gewerkt om het pand bedrijfsklaar te maken. Binnenkort komt alles samen in RCO House.

Achter de schermen

Afdalen in Het Concertgebouw

Wat hebben handtekeningen, oesterschelpen, flessenpost en een nietje met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal te vinden in de kelder van Het Concertgebouw – de plek die voor concertpubliek normaal verborgen blijft, maar waar het gonst van de activiteit.

Achter de schermen

Een concert als cadeau

Overal ter wereld zijn mensen die het Koninklijk Concertgebouworkest een warm hart toedragen. De Freundeskreis Schweiz, de actieve Zwitserse vriendenvereniging van het Koninklijk Concertgebouworkest, steunt de uitvoering van Honeggers Jeanne d’Arc au bûcher onder leiding van ­Stéphane Denève.

Achter de schermen

Eén vleugel graag

Het Concertgebouw heeft negen Steinway-vleugels. Na jaren intensief gebruik krijgt de Grote Zaal een nieuw exemplaar. Een speciale commissie toog dit voorjaar naar Hamburg om in de Steinway & Sons-fabriek het beste instrument uit te kiezen.

Achter de schermen

Applaus: wanneer wel en wanneer niet?

Als iemand op het 'verkeerde moment' applaudisseert, wordt er soms flink gemopperd. Waarom eigenlijk? En hoe klinkt het beste applaus? Bekijk de video.

Achter de schermen

Gatti's masterclass: ‘een APK-keuring voor dirigenten’

Chef-dirigent Daniele Gatti besluit ook dit seizoen met een masterclass dirigeren. Tussen 25 en 28 juni zet hij vier 'dirigenten van de toekomst' voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Hoe bereiden zij zich voor op de ultieme test?

Achter de schermen

Hier staan de 9 vleugels van Het Concertgebouw

Het Concertgebouw staat vol met Steinway-vleugels. Waar worden al deze gigantische instrumenten opgeslagen, voor welke concerten zijn ze bedoeld en hoe worden ze verplaatst?

Achter de schermen

De ultieme leerschool

De Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest biedt al vijftien jaar opleidingsplekken aan talentvolle musici. Naast verbetering van het orkestspel bestaat het programma onder meer uit masterclasses, kamermuziek en educatieve projecten: een fulltime opleiding dus.

Achter de schermen

Geheime deuren in Het Concertgebouw

Terwijl in de Grote Zaal wordt gerepeteerd, worden in de foyers kopjes gestapeld, flesjes aangevuld, lampen vervangen en stoelen verplaatst. Een groep jubileum-aandeelhouders verzamelt zich  om op uitnodiging van Het Concertgebouw Fonds een kijkje achter de schermen te nemen.

Achter de schermen

De Gift: Jonge talenten aan zet

Louise Nanning en Paul van Ditzhuyzen reisden in oktober mee naar Turijn voor een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest. Met hun gift kreeg een aantal jonge Italiaanse musici de kans mee te spelen in het kader van Side by Side.

Achter de schermen

De gevel van Het Concertgebouw opnieuw in de verf

Mede dankzij Het Concertgebouw Fonds staat de muziektempel aan de Van Baerlestraat er fris en sterk bij. Het fonds financiert grootschalige onderhouds- en renovatieprojecten. Afgelopen zomer werd de oostgevel onder handen genomen.