Achtergrond

Podcast: Beethovens 'Eroica'

-

In 1802 gaat het slecht met Beethoven: zijn gehoor laat hem in de steek, en hij heeft weinig zin in het leven. Maar hij heeft nog niet alles gezegd. Zijn Derde symfonie, 'Eroica' wordt een statement. In deze podcast vertelt muziekjournalist Rahul Gandolahage waarom.

Waarom was de Derde symfonie zo vernieuwend? Beethoven gebruikte geen bekende trucs om eenheid te bereiken in de muziek. Het is bijvoorbeeld niet echt duidelijk wanneer het tweede thema begint: de tegenhanger van het duidelijk afgebakende openingsmotief. Toch voelt de symfonie als een voortstuwend geheel.

De muziek die je in deze podcast hoort is van het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons, en de tekst kwam tot stand met hulp van auteur Jos van der Zanden.

Over deze podcast-serie

Achter grote muziekstukken schuilt vaak een prachtig verhaal. In iedere aflevering van deze podcast vertelt muziekjournalist Rahul Gandolahage hoe een muziekstuk ontstond, en waarom het een plek tussen de meesterwerken heeft veroverd. Met luistervoorbeelden! Klik hier om andere afleveringen te luisteren.

Niet in de gelegeheid om te luisteren? Lees dan het achtergrondverhaal van Jos van der Zanden: Speurtocht in Beethovens 'Eroica - waar is thema 2?