Ontdek alle artikelen

Achtergrond

Podcast: Beethovens 'Eroica'

In 1802 gaat het slecht met Beethoven: zijn gehoor laat hem in de steek, en hij heeft weinig zin in het leven. Maar hij heeft nog niet alles gezegd. Zijn Derde symfonie, 'Eroica' wordt een statement. In deze podcast vertelt muziekjournalist Rahul Gandolahage waarom.

Achtergrond

Het alarm van de toekomst

De wetenschap staat nooit stil – ook in de muziek niet. In Preludium duiken we de nieuwste onderzoeken op. Deze maand: een autoalarm is misschien wel het irritantste geluid op aarde. Kan het ook anders? 

Terugblik

Tsjaikovski dirigeerde bijna het Concertgebouworkest

In september klinkt in Het Concertgebouw verschillende keren muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Onder meer de ouvertures 1812 en ‘Romeo en Julia’ en het Vioolconcert stonden al vroeg op het programma. De componist zou ooit zelfs het Concertgebouworkest komen dirigeren.

Achtergrond

Richard und Isolde

Het verhaal van Tristan en Isolde houdt de gemoederen al zo’n millennium lang bezig. Preludium zet de feiten op een rij rond de sage die Richard Wagner op het lijf geschreven was.

Interview

Allrounder Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski was opvallend veelzijdig, vooral in vergelijking met zijn landgenoten.
Musicoloog Rutger Helmers zoekt de verklaring in zijn professionalisme. En zijn torenhoge ambitie.

Achter de schermen

Er was eens een zondagochtend

‘Het Zondagochtend Concert is een fenomeen’, vertelt presentator Hans van den Boom. Vanaf het begin was hij betrokken bij de zondagse klassieker, die deze maand vijfentwintig jaar bestaat. Reden om eens van dichtbij te kijken.

Column

Paganiniana

Schrijfster en dichteres Vrouwkje Tuinman reflecteert in Preludium maandelijks op haar muziekleven. Deze maand: de boedel van Paganini.

Notenbeeld

Sofia Goebaidoelina: Reflections on the theme B-A-C-H

Wat gebeurt er met een van de meest gebruikte motiefjes in de muziekgeschiedenis als Sofia Goebaidoelina ermee aan de slag gaat?

Column

Alles is muziek

Tweede violiste in het Concertgebouworkest Anna de Vey Mestdagh laat in haar maandelijkse column voor Preludium weten wat haar zoal bezighoudt. Deze maand: in alles zit muziek. 

Interview

Van de glijbaan

Ruim vier jaar geleden soleerde Simon Höfele bij het Concertgebouworkest en daarna remplaceerde hij er meerdere keren als solotrompettist. Deze maand is hij terug in Amsterdam, met een eigen programma in de serie Rising Stars.

Interview

Ken Hakii - altviool

Als student zag hij het Concertgebouworkest op tv. ‘Herman Krebbers was de beste concertmeester, het orkest hoorde wereldwijd bij de top drie. Ik hield meteen van de klank, maar die wereld leek onbereikbaar.’ Nooit had Ken Hakii gedacht dat dát zijn orkest zou worden.

Achtergrond

Hazes’ hits

André Hazes zong één keer in Het Concertgebouw, op 28 december 1982. Dit legendarisch geworden concert verdient een ode.

Interview

Marian van der Meer programmeert al 25 jaar concerten in de Grote Zaal

Bellen en mailen met de wereldtop, musici uitnodigen om te komen optreden en bespreken welke werken ze uitvoeren. Maar ook: wakker liggen van de financiën én genieten van de kunst van Cecilia Bartoli. We spreken met Marian van der Meer, programmeur bij Het Concertgebouw.

Terugblik

Onmisbaar mecenaat

Het Concertgebouworkest weet zich al jaren gesteund door een aantal vaste sponsoren. Maar dertig jaar geleden was dat een nouveauté – en bovendien broodnodig.