Ontdek alle artikelen

Achter de schermen

Applaus: wanneer wel en wanneer niet?

Als iemand op het 'verkeerde moment' applaudisseert, wordt er soms flink gemopperd. Waarom eigenlijk? En hoe klinkt het beste applaus? Bekijk de video.

Achter de schermen

Gatti's masterclass: ‘een APK-keuring voor dirigenten’

Chef-dirigent Daniele Gatti besluit ook dit seizoen met een masterclass dirigeren. Tussen 25 en 28 juni zet hij vier 'dirigenten van de toekomst' voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Hoe bereiden zij zich voor op de ultieme test?

Column

Laat die dirigentes nu maar aanschuiven

Inmiddels is 40% van de orkestleden vrouw en is recht op zwangerschaps- en ouderschapsverlof een vanzelfsprekend goed. Maar waar blijven de dirigenten?

Achtergrond

Hierom luisteren we naar droevige muziek

Vreemd eigenlijk. De droevige Bach is de mooiste Bach, zowel Pelléas als Mélisande leggen het loodje, Faust stort Gretchen in het bodemloze onheil en wij lijken ervan te genieten. Het is een paradox waar bijna alle grote denkers iets over hebben geschreven.

Interview

Blijven ademhalen, anders staat de muziek stil

Violist Leonidas Kavakos dirigeert deze maand in Het Concertgebouw het Chamber Orchestra of Europe. ‘Door het dirigeren besef ik des te meer dat musiceren alles te maken heeft met ademen.' 

Interview

Tijd voor méér Berlioz

Berlioz is volgens dirigent Marc Soustrot altijd verwaarloosd, maar zonder goede reden. 'Wie anders dan Berlioz zou het lef hebben om twee tuba’s, twee contrafagotten, een fagot en acht contrabassen samen te laten spelen?'

Achtergrond

Zij wonnen het Koninklijk Concertgebouw Concours

Al tien jaar biedt het Koninklijk Concertgebouw Concours jong muzikaal talent de kans op te treden in Het Concertgebouw. Om de tiende editie te vieren treden alle voorgaande winnaars op tijdens het Jong Talent Gala. Hoe gaat het inmiddels met ze?

Column

Slotakkoord

Niets zo voorspelbaar en dus zo overbodig in muziek als het slotakkoord. Tot Brahms, Bruckner en Mahler kun je het rustig afknippen.

Terugblik

Raadsels rond Mahlers Negende

Het overlijden van Gustav Mahler in 1911 maakte een einde aan zijn dirigeerbeurten bij het Concertgebouworkest. Duurde het daarom zeven jaar voordat zijn Negende symfonie aan bod kwam – en dan nog in een onvolledige vorm?

Notenbeeld

De dood van een meisje

Eeuwenlang was de dood van een jonge vrouw een geliefd thema in de West-Europese cultuur. Ook Franz Schubert werd erdoor gegrepen. Lees hier hoe de dood zich bij hem in muzikale thematiek laat vertalen. 

 

Interview

Lid van de zware jongens

Al vijfentwintig jaar speelt contrabassiste Mariëtta Feltkamp in het Koninklijk Concertgebouworkest. ‘Ik hoef niet steeds de melodie te spelen, maar leg er wel graag een fluwelen tapijtje onder.’

Interview

Kijken of het publiek erbij blijft lachen

Zangeres en muzikant Fay Lovsky is op 1 juni te beluisteren in Club Concertgebouw in de Koorzaal. ‘Ik zit op mijn zolderkamer dingen in elkaar te knutselen.' 

Achtergrond

Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker in 5 hoogtepunten

‘Will you still need me, when I’m 64?’ Met deze Beatles-woorden kondigde Simon Rattle zijn vertrek aan als chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker, aan het einde van dit seizoen. Onder zijn invloed transformeerde de Berliner in een orkest van de toekomst. 

Nieuws

In memoriam: Herman Krebbers (94)

Op 2 mei jongstleden overleed violist Herman Krebbers (94), concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest tussen 1962 en 1980.