Ontdek alle artikelen

Interview

‘Prokofjev kan toveren met thema's’

Pianist Daniil Trifonov deelt voor het eerst het podium met het Koninklijk Concertgebouworkest. Op het programma staat het Derde pianoconcert van Prokofjev. Zes vragen aan de gelauwerde pianist.

Achter de schermen

De ultieme leerschool

De Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest biedt al vijftien jaar opleidingsplekken aan talentvolle musici. Naast verbetering van het orkestspel bestaat het programma onder meer uit masterclasses, kamermuziekconcerten en educatieve projecten: een fulltime opleiding dus.

Achtergrond

Een stripverhaal over een wereldschokkend muziekstuk

Wie is die man met die waterpijp? Hoe klinkt een guillotine? Deze rare dingen gebeuren er in de Symphonie fantastique van componist Hector Berlioz. 

Notenbeeld

Sjostakovitsj huilt, Sjostakovitsj lacht

Sjostakovitsj' Eerste pianoconcert heeft last van stemmingswisselingen: van lyrisch naar hilarisch – en weer terug. Wil de echte Sjostakovitsj opstaan?

Column

Vroeger was alles beter

Oudere orkestleden hebben het vaak over vroeger; geen verliefdheid is zo overdonderend als die allereerste. Gelukkig was vroeger niet álles beter.

Achtergrond

Thielemans' Broodje Blues

Binnenkort klinkt in de Kleine Zaal een tribute aan mondharmonicafenomeen Toots Thielemans. Wie was de kleine Brusselaar met het ‘broodje’ die in 2009 de Concertgebouw Jazz Award kreeg?

Column

Dromen zijn bedrog, Youp

Youp van ’t Hek daalt in zijn dromen weleens de hoge trap van Het Concertgebouw af, om vervolgens het applaus gulzig in ontvangst te nemen. De musicus van vlees en bloed ervaart het proces over het algemeen heel anders...

Interview

'Ik mocht alleen maar lange noten spelen'

Fluitiste Mariya Semotyuk is al tien jaar onderdeel van het Koninklijk Concertgebouworkest, waar ze deel uitmaakt van de fluitgroep. Al tijdens haar jeugd leerde ze op te komen voor haar eigen identiteit. Muzikaal gezien, maar ook als het gaat om opruimen of het schilderen van paaseieren.

Interview

Dit orkest serveert geen frisdrank

Jaap van Zweden is totaal bezeten van wat hij doet, maar zijn gezinsleven gaat voor. 'Je moet niet raar opkijken als ik op een maandagmorgen meld dat ik ermee stop.' Deze week dirigeert hij Bruckners Achtste bij het Concertgebouw­orkest. 'Mahler zocht naar God en Bruckner vond hem.'

Interview

Muziek van het verlanglijstje

Sopraan Eva-Maria Westbroek is artist in residence van het Koninklijk Concertgebouworkest. Voor de concerten die ze deze maand geeft mocht ze bij het orkest een verlanglijstje met muziek inleveren. ‘Het is één grote, spannende ontdekkingsreis.’

Interview

Al 70 keer voor het Concertgebouworkest

Dirigent Herbert Blomstedt (90) sloeg bijna geen enkel seizoen over bij het Concertgebouworkest. Monter zingt hij de eerste maten van Berwalds Derde symfonie door de telefoon, het eerste stuk op het programma. 'Ik wil de beste Zweedse muziek die ik ken laten horen.’

Achter de schermen

Hier staan de 9 vleugels van Het Concertgebouw

Het Concertgebouw staat vol met Steinway-vleugels. Waar worden al deze gigantische instrumenten opgeslagen, voor welke concerten zijn ze bedoeld en hoe worden ze verplaatst?

Nieuws

'Hush': oude muziek voor een breed publiek

Nora Fischer brengt met popgitarist Marnix Dorrestein een album vol muziek recht uit de zeventiende eeuw, geschikt voor liefhebbers van klassiek én van rustige popmuziek. Een aria uit de vroege Barok is namelijk 'net een soort jazzliedje'. 

Terugblik

Toelichtingen vol Joodse componisten maken de SS boos

1942. Bij de deur van Het Concertgebouw hangt een bordje 'voor Joden verboden'. Maar tot grote woede van weekblad ‘De Storm SS’ staan toelichtingen op concerten nog steeds bol van Joodse componisten en musici. Bewuste stellingname?