Ontdek alle artikelen

Interview

Zoveel zalen, zoveel mogelijkheden

De Russische dirigent Valery Gergiev is op 19 november weer te beluisteren in de Grote Zaal, ditmaal met het Orkest van het Mariinsky Theater. Hij noemt Het Concertgebouw 'het belangrijkste podium in zijn leven'. Waarom eigenlijk?

Interview

Santa Vižine: ‘Ik ben trots op Riga’

Altvioliste Santa Vižine is als enig Lets lid van het Concertgebouworkest een soort ambassadeur tijdens het concert in Riga op 8 november. Ze is trots op het muziekonderwijs in haar moederland: 'In Letland ga je na je geboorte zo snel mogelijk in een koor zingen.'

Achtergrond

Barricademuziek

Iedereen kan een paar popnummers noemen die een grote rol hebben gespeeld in een politiek of sociaal protest. Maar ook met alleen een cello bij de hand kun je saamhorigheid kweken, bewees Mstislav Rostropovitsj.

Column

Vreemdgaan

Het lijkt wel alsof er in het leven van musici geen ruimte is voor iets anders dan muziek. Maar niets is minder waar: eenmaal afgestudeerd storten ze zich met veel toewijding op hun hobby’s.

Interview

‘Stoppen is geen optie’

Van de talloze liederen die hij zong, zijn die van Schubert hem toch het liefst. Bijvoorbeeld het magistrale, maar zelden uitgevoerde lied Einsamkeit, op 6 november in de Kleine Zaal te horen. ‘Ik zie het als mijn taak om grootse werken die om welke reden dan ook onbekend zijn gebleven, uit te voeren.’

Achtergrond

Brahms versus de symfonie

'Ik zal nooit een symfonie schrijven', zei Brahms ooit. Maar hij schreef er vier. Meesterwerken, die allemaal in dit concertseizoen door het Concertgebouworkest gespeeld worden. Hoe overwon Brahms zijn koudwatervrees?

Notenbeeld

Franz Schubert: Deutsche Tänze

Anton Webern maakte een bewerking voor orkest van Franz Schuberts Deutsche Tänze: dan denk je al gauw aan ondoordringbare, atonale muziek. Desondanks is dit charmante kleinigheidje van de oude meester bij hem in goede handen. 

Interview

De dubbele pet van Perahia

Pianist Murray Perahia groeide op in de Bronx, zong als jochie in de synagoge en ging aan de hand van zijn vader mee naar 'The Met'. Nog altijd reikt zijn kunnen verder dan pianospel.

Achter de schermen

Een goede buur

‘Een unieke kans: zo’n schitterend pand, zo dicht bij Het Concertgebouw. Die mogelijkheid krijgt het Concertgebouworkest maar één keer!’ Jan-Willem Cramer en zijn vrouw Ellen Cramer-de Jong dragen bij aan het gloednieuwe RCO House. Samen met vrienden en bekenden financieren zij een van de repetitiestudio’s.

Nieuws

Prijs voor Janine Jansen

Vele belangrijke prijzen vielen Janine Jansen al ten deel. Op 29 oktober kreeg ze er eentje bij, in de Ridderzaal in Den Haag. Minister Ingrid van Engelshoven kende haar de Johannes Vermeer Prijs 2018 toe, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.

Achter de schermen

RCO House gaat open

Het Koninklijk Concertgebouworkest verhuist binnenkort naar Gabriël Metsustraat 16, een door Berlage ontworpen gemeente-monument. Een jaar lang is er hard aan gewerkt om het pand bedrijfsklaar te maken. Binnenkort komt alles samen in RCO House.

Column

Begrafenis-toptien

Welke muziek zou je willen horen op je uitvaart? Een vaak gestelde, onmogelijke vraag. Ten eerste valt nogal te betwijfelen of je, daarbinnen in je dubbel gevoerde kist, met oren die niet meer werken, veel zult horen van wat buiten gebeurt. Ten tweede wisselt bij de meeste mensen het antwoord met de dag. 

Nieuws

Hugo's cd-tips

Hugo de Groot is verantwoordelijk voor het aanbod van cd's bij de Concertvriendenbalie in Het Concertgebouw. Maandelijks tipt hij zijn bijzondere vondsten. Deze maand: de pure klank van Isabelle Faust en trombone als overtuigend solo-instrument.

Achtergrond

Hiphop Re:Freshed

Een keur aan Nederlandse rappers op het podium van de Grote Zaal, met achter zich een jazzorkest. Het begrip ‘historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk’ krijgt een nieuwe dimensie.