Ontdek alle artikelen

Seizoen 18/19 bij het Koninklijk Concertgebouw-orkest

Bij het Koninklijk Concertgebouworkest trekken komend seizoen vocale producties de aandacht. In het najaar van 2018 zijn er meerdere mijlpalen: het orkest jubileert, verhuist, en voltooit de 'RCO meets Europe'- tournee.

Seizoen 18/19 bij Het Concertgebouw

Bij het doorbladeren van de seriebrochure van Het Concertgebouw valt het meteen op: het komende concertseizoen biedt alle ruimte aan vrouwen. Vooral in de categorieën componist en dirigent noemenswaardig meer dan anders.

Column: New York, New York

Anna de Vey Mestdagh is tweede violiste in het Koninklijk Concertgebouworkest. Maandelijks geeft ze ons een kijkje achter de schermen. Deze maand: het bliksembezoek aan New York.

Achtergrond

Een laboratorium van klank en ruimte

De muziek van het Australische trio The Necks is niet onder één ­noemer te vangen. ‘De muziek wordt als een wezen dat in de ruimte hangt en dat we voeden, maar verder met rust laten.’ Even voorstellen.

Achter de schermen

Geheime deuren in Het Concertgebouw

Terwijl in de Grote Zaal het Chamber Orchestra of Europe repeteert, worden in de foyers kopjes gestapeld, flesjes aangevuld, lampen vervangen en stoelen verplaatst. Een groep jubileum-aandeelhouders verzamelt zich bij de hoofdentree om op uitnodiging van Het Concertgebouw Fonds een kijkje achter de schermen te nemen.

Interview

Franz Welser-Möst: een man van ideeën

Franz Welser-Möst verheugt zich op het weerzien met het Koninklijk Concertgebouworkest. Na Mozart en Bruckner bij zijn debuut in 2016 duikt hij nu met het orkest in de muziek van Beethoven. ‘Ik vind het heerlijk om kennis te delen.'

Fotocolumn: filmstill uit 'Song of Love'

'Het scenario wilde dat Brahms en Clara een verhouding kregen en wat is dan handiger dan ze op hetzelfde adres te laten wonen? Kon Brahms ook nog op de kinderen passen.'

­

Seizoen 18/19 bij Het Concertgebouw

Bij het doorbladeren van de seriebrochure van Het Concertgebouw valt het meteen op: het komende concertseizoen biedt alle ruimte aan vrouwen. Vooral in de categorieën componist en dirigent noemenswaardig meer dan anders.

Interview

Interview: Fazil Say en Candida Thompson

Het Franse dagblad Le Figaro noemde pianist/componist Fazil Say ­‘zonder twijfel een van de grote kunstenaars van de eenentwintigste eeuw’. Zo’n stellige claim maakt nieuwsgierig. Preludium stelt hem én Candida Thompson, leider van Amsterdam Sinfonietta, met wie Say voor het eerst samenwerkt, een paar vragen.

Achter de schermen

De Gift: Jonge talenten aan zet

Louise Nanning en Paul van Ditzhuyzen reisden in oktober mee naar Turijn voor een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest. Met hun gift kreeg een aantal jonge Italiaanse musici de kans mee te spelen in het voorspel tot het derde bedrijf van Wagners Die Meistersinger von Nürnberg, in het kader van Side by Side.

Tjeerd Top: een violist van uitersten

Tjeerd Top, eerste violist en plaatsvervangend concertmeester in het Koninklijk Concertgebouworkest, liet zich als conservatoriumstudent niet zomaar wegsturen uit het Louvre. Die vastberadenheid typeert hem, en leverde hem onlangs de Prix de Salon op.

Interview

Franz Welser-Möst: Een man van ideeën

Franz Welser-Möst verheugt zich op het weerzien met het Koninklijk Concertgebouworkest. Na Mozart en Bruckner bij zijn debuut in 2016 duikt hij nu met het orkest in de muziek van Beethoven. ‘Ik vind het heerlijk om kennis te delen.’ 

Achtergrond

Bachs rekenwerk: het bouwplan van de Matthäus

Heeft Johann Sebastian Bach zijn Matthäus-Passion volgestopt met Dan Brown-achtige getalssymboliek? Of is dat doorgeschoten muziekwetenschap?

Achtergrond

Notenbeeld: Bach's Cellosuites

Nicolas Altstaedt speelt op 9 februari in zijn eigen Spotlight-serie alle zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. Op 24 mei herhaalt hij er twee in de serie Iconen. Hij duikt voor Preludium in de noten.

Interview

Interview: Lucie en Caspar Horsch

Krijgt een mens zijn talenten gratis en voor niets mee in zijn DNA of is er meer aan de hand? Deze en volgende maand spelen opmerkelijk veel verwante musici in Het Concertgebouw. Blokfluitiste Lucie Horsch en haar broer, violist Caspar, proberen die vraag te beantwoorden: ‘Het is 95% opvoeding en hooguit 5% genen.’

Lahav Shani: Amsterdam versus Rotterdam

In maart staat Lahav Shani in de Grote Zaal voor het Rotterdams Phiharmonisch Orkest, waarvan hij vanaf komend seizoen chef-dirigent is. In juni leidt hij het Koninklijk Concertgebouworkest. Amsterdam-Rotterdam: 1-1. ‘Vriendschappelijke rivaliteit is gezond.’

 

Interview

De Matthäus van Mark Padmore

Mark Padmore is deze maand zowel dirigent als evangelist in Bachs Matthäus-Passion. ‘Het is een werk dat je nooit helemaal kunt kennen, een eindeloze ontdekkingsreis.’

Achtergrond

Genetisch muzikaal?

‘Iedereen is muzikaal.’ Schrijft Henkjan Honing, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Maar in de praktijk lijken sommige families een stuk muzikaler dan andere. In februari was het regelmatig familiedag in de Grote en Kleine Zaal. Hoe werkt dit precies?